Ανακαλύψτε την Κρήτη

Ο Άγιος Ιωάννης, στην ηλιόλουστη νότια ακτή της Κρήτης, προσφέρεται για εξορμήσεις τόσο στην ανατολική και τη δυτική πλευρά του νησιού.Τα λεωφορεία συνδέουν τις γύρω πόλεις, χωριά και τουριστικά αξιοθέατα.

Όλη η περιοχή είναι μοναδική όσον αφορά τον πολιτισμό και το τοπίο είναι οικείο και προσφέρει αμέτρητες ψυχαγωγικές δραστηριότητες που κυμαίνονται από χαλάρωση στις φανταστικές παραλίες, πεζοπορία σε μονοπάτια στα γύρω χωριά για να εξερευνήσετε αρχαιολογικούς χώρους ανασκαφών και μοναστήρια.

Υπάρχουν πολλές ντίσκο και μπαρ στο Καλαμάκι και Μάταλα για να ικανοποιήσουν τα νυχτοπύλια τις ανάγκες τους!

Το Καλαμάκι, με τις όμορφες αμμώδεις παραλίες για περιπάτους με πολλά ταβερνάκια, είναι περίπου 5 χιλιόμετρα μακριά. Περίπου 8 χλμ. βρίσκεται η ένδοξη μεγάλη παραλία του Κομμού. Άλλα 4 χιλιόμετρα περαιτέρω κατά μήκος της ακτής είναι οι σπηλιές των Ματάλων.

Στο γειτονικό χωριό Καμηλάρι (2 χμ) υπάρχει ένα σούπερ μάρκετ με ένα κρεοπωλείο.

Άγιος Ιωάννης

Το χωριό του Αγίου Ιωάννη, είναι χτισμένο δίπλα στη Φαιστό, το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο του Μινωικού πολιτισμού στην Κρήτη, μετά την Κνωσό. Τα σπίτια της κοινότητας είναι χτισμένα πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη χτισμένη τον 16ο αιώνα, και ο πύργος του Αγριολίδη. Στο νότιο μέρος του χωριού υπάρχει ένα παλιό αποστακτήριο ρακής.
Έξω από το χωριό, στο δρόμο Φαιστού-Μάταλα υπάρχει ένα μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Παύλου, με εξαιρετικές τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Στον ίδιο δρόμο, 200 μ. από το χωριό ένας ασύλητος τάφος της Γεωμετρικής περιόδου έχει ανακαλυφθεί, και δίπλα του δύο ρωμαϊκοί τάφοι.
Το χωριό εορτάζει την εορτή του Αγίου Ιωάννη στις 26 Σεπτεμβρίου, οπότε γίνεται και άνα πανηγύρι.

Φαιστός

Η Φαιστός είναι το όνομα ενός μινωικού οικισμού της Εποχής του Χαλκού . Απλώνεται σε κορυφογραμμή πάνω από την εύφορη Μεσσαρά. Σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Φαιστού ήταν σε ένα γειτονικό λόφο, ένα άλλο μικρότερο μινωικό ανάκτορο. Αυτό πήρε το όνομά του από την κοντινή βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας, καθώς η μινωική ονομασία δεν καταγράφεται. Και τα δύο παλάτια συνδέονταν με πλακόστρωτο μονοπάτι μεταξύ τους . Το αρχαίο λιμάνι του οικισμού Κομμός, βρισκόταν περίπου έξι μίλια νοτιοδυτικά του ανακτόρου της Φαιστού στο Λιβυκό Πέλαγος, βόρεια των σημερινών Ματάλων.

Αγία Τριάδα

Κοντά στη Φαιστό βρίσκονται τα ερείπια της Βασιλικής Βίλλας, το μικρό μινωικό ανάκτορο της Αγίας Τριάδας. Το αξιοθέατο πήρε το όνομά του από το χωριό της Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται δίπλα σε αυτό και κατοικήθηκε εώς το 1.897, όταν οι Τούρκοι την κατέστρεψαν. Το μινωικό όνομα του είναι άγνωστο. Στο αξιοθέατο είναι η μινωική πόλη, το παλάτι και οι τάφοι, που ανέσκαψε ο Halbherr με L. Banti το 1902 και μετά. Η La Rosa συνέχισε την ανασκαφή μετά το 1976.

Γόρτυνα

Η Γόρτυνα ήταν μία από τις παλαιότερες και ισχυρότερες πόλεις της Κρήτης κατά την προϊστορική και ιστορική περίοδο. Ο πληθυσμός της αρχαίας Γόρτυνας πιστεύεται ότι ήταν 300.000 άτομα. Τότε οι κάτοικοι κατέλαβαν τη Φαιστό κατά τη διάρκεια του 3ου αιώνα π.Χ. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο έφτασε στο απόγειο της δόξας της και ήταν η πρωτεύουσα της Κρήτης. Η Γόρτυνα ήταν η πρώτη πόλη της Κρήτης να αποδεχθεί τον Χριστιανισμό, και διατήρησε τη δόξα του μέχρι το 828 μ.Χ., όταν καταλήφθηκε και καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς. Από τότε ποτέ δεν ξανακατοικήθηκε. Τα πιο σημαντικά μνημεία της αρχαίας Γόρτυνας βρίσκονται τα ερείπια της ακρόπολης και το Ωδείο. Το ωδείο της αρχαίας πόλης ήταν ο τόπος όπου τα μέρη του μεγάλου Νομικού Κώδικα της Γόρτυνας ανακαλύφθηκαν. Ο νόμος της Γόρτυνας χαράχτηκε στις πέτρες. Τέσσερις σειρές από ενεπίγραφες πέτρες σώζεται μέχρι σήμερα, οι οποίες αποτελούν κειμήλια μεγάλης σημασίας για τη μελέτη της επιγραφής και του νόμου εκείνης της εποχής. Η επιγραφή είναι σε δωρική διάλεκτο και γράφτηκε στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.

Μάταλα

Η παραλία των Ματάλων βρίσκεται σε ένα γραφικό κόλπο που ανοίγει στη θάλασσα στα δυτικά και περιορίζεται στη βόρεια πλευρά από την κύρια έλξη, το τείχος Μάταλα-rock. Σε αυτό το βραχώδες τείχος υπάρχουν πολλές σπηλιές που χτίστηκαν και κατοικήθηκαν κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής εποχής, και αργότερα ανακαινίστηκε από τους Ρωμαίους ως ταφικά σπήλαια. Στη δεκαετία του εβδομήντα του 20ου αιώνα, πολλές αφίξεις των Hippies ξαναβρήκε σ'αυτές κατοικίες και έζησε σε αυτές . Η παραλία των Ματάλων ήταν ο τόπος όπου ο πατέρας των θεών Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο με την απαχθεί Europa, η κόρη του βασιλιά της Φοινίκης Αγήνορα, αναδύθηκε από τη θάλασσα.

Καλαμάκι

Το Καλαμάκι είναι ένα μικρό χωριό και φημίζεται για την μεγάλη αμμώδη παραλία του Κομμού που συνδέει τα χωριά Καλαμάκι και Πιτσίδια. Λόγω του μεγέθους της παραλίας, οι επισκέπτες, μεταξύ αυτών και πολλοί έλληνες, απλώνονται όμορφα απέναντι από την παραλία.

Καμηλάρι

Το Καμηλάρι μπορεί να μην είναι ακριβώς πάνω στη θάλασσα, αλλά είναι σε μόνο μικρή απόσταση από πολλές όμορφες παραλίες της περιοχής. Αυτό το μικρό μειονέκτημα δεν είναι τίποτα μπροστά στην έντονα παραδοσιακή ατμόσφαιρα του χωριού, με τα όμορφα σπίτια της, τα γραφικά σοκάκια και εκπληκτική θέα. Στα στενά δρομάκια του παλιού χωριού θα βρείτε ένα πραγματικό μέρος της παλιάς Κρήτης: δύο μικρές πλατείες, τρεις εκκλησίες και τρία πολύχρωμα καφενεία γεμάτα χαρακτήρα, όπου συχνάζουν οι ντόπιοι και επισκέπτες.

Βώροι

Το χωριό Βώροι βρίσκεται όμορφο ανάμεσα από ελαιώνες και έχει μια υπέροχη θέα προς τα βουνά. Εδώ μπορείτε να γευτείτε το πραγματικό ελληνικό τρόπο ζωής και τον πολιτισμό. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι και στις ταβέρνες εδώ θα δοκιμάσετε το καλύτερο ελληνικό φαγητό. Το μουσείο της εθνολογίας που δείχνει αρχαιότητες από την καθημερινή ζωή στους Βώρους έχει ακόμη κερδίσει μια ευρωπαϊκή τιμή!